Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, στα πλαίσια του αφιερώματος στο ιστορικό μυθιστόρημα
στο λογοτεχνικό απόγευμα του Σαββάτου, 14 Φεβρουαρίου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο, στις 8:00 το βράδυ παρουσιάζει το συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννη και το βιβλίο του "Κόκκινο στην πράσινη γραμμή". Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού "ΔΙΑΒΑΖΩ" το 2010.
[…]Το παλιό λεωφορείο, ένα Βόλβο εικοσαετίας, με αεροπορικό βόμβο και ξερούς τριγμούς, ξεκίνησε για μια σύντομη περιήγηση στην παλαιά Λευκωσία και αποκεί θα κατευθυνόταν προς το ξενοδοχείο Nicosia. Στην ατμόσφαιρά του πλανιόταν η αίσθηση ότι εγκατέλειπαν πίσω στη Μακεδονίτισσα τους νεκρούς συμπολεμιστές, ηττημένοι από το πάθος για μια παγωμένη μπίρα. Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούσαν να τους παρηγορήσουν. Δεν γνωρίζουν αν οι νεκροί χρειάζονται παρηγοριές. Αυτό που έγινε πριν από λίγο ήταν μια βιαστική συνάντηση έπειτα από τριάντα τόσα χρόνια παλαιών φίλων, οι οποίοι δεν είχαν τίποτε πλέον να πουν πέρα από τα τυπικά και ανυπομονούσαν να χωρίσουν με εύσχημο τρόπο. Εξάλλου οι νεκροί ήταν ήδη ενήλικες: ήταν τριάντα τριών ετών νεκροί. Είχαν πια προσαρμοστεί να είναι νεκροί, ενώ ως ζωντανοί βίωσαν μόλις είκοσι πέντε χρόνια, και προφανώς τα είχαν λησμονήσει.[…]
Με πρωταγωνιστές μια ομάδα βετεράνων του πολέμου στην Κύπρο το 1974, κατά την εισβολή του Αττίλα, οι οποίοι επιστρέφουν στα πεδία των μαχών τριάντα τόσα χρόνια μετά, ο Βασίλης Γκουρογιάννης στήνει ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα για τον αγνοημένο αυτό πόλεμο αλλά και για κάθε πόλεμο. Μεγάλο μέρος του μυθοπλαστικού υλικού του βιβλίου είναι βασισμένο σε μαρτυρίες ελλήνων και τούρκων βετεράνων που έλαβαν μέρος στα γεγονότα. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Το βιβλίο είναι έμμεσα ένα σχόλιο στο τι είναι ιστορική αλήθεια και στο πώς κατασκευάζεται η ιστορία.

Ο τύπος έγραψε για το βιβλίο και τον συγγραφέα: 
-Δημοσθένης Κούρτοβικ ΤΑ ΝΕΑ - Βιβλιοδρόμιο, 30.5.2009
Ο Βασίλης Γκουρογιάννης παρουσιάζει ανάγλυφα την ιστορία αυτών των δύο κρίσιμων μηνών γύρω από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με μάχες αλλά και εγκλήματα πολέμου. Κυκλώνει από παντού το θέμα του, την ιστορία των φαντάρων που στιγματίστηκαν διπλά, από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και από την ήττα. Την αμοιβαία καχυποψία Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων. Γραφή με πάθος, απολαυστικό χιούμορ, ανατροπές, κωμικοτραγικά επεισόδια – ο συγγραφέας διακρίνεται για το ταλέντο του σε αυτά τα πεδία. Πολυπρισματική αφήγηση που δίνει τον λόγο τόσο στο βίωμα όσο και στον «αντικειμενικό» ιστορικό. Η πλοκή ακολουθεί την πορεία των μελών του συλλόγου βετεράνων Ελλαδιτών πολεμιστών στην Κύπρο –πηγαίνουν και στα Κατεχόμενα όπου συναντούν Τούρκους βετεράνους του ίδιου πολέμου- και ιδιαίτερα του προέδρου, για τον οποίο υπάρχει καχυποψία ως προς το αν πολέμησε ή όχι. Μια ανατροπή στο τέλος, που προετοιμάστηκε περίτεχνα, ρίχνει φως και στο μυστήριο αυτό.

-ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής, 17/5/2009
Κλασική αφήγηση από αυτές που πλέον σπανίζουν στην ελληνική πεζογραφία με δυνατές περιγραφές. Η Κύπρος και ο πόλεμος του 1974, ένα θέμα «απωθητικό» για τους περισσότερους Έλληνες, γίνεται γοητευτική μυθοπλασία από τον συγγραφέα.

-Δημοσθένης Κούρτοβικ ΤΑ ΝΕΑ - Βιβλιοδρόμιο, 30.5.2009
Μεγάλες αλήθειες, δυσοίωνες αλήθειες. Και ωστόσο, όπως συμβαίνει στα σπουδαία λογοτεχνικά έργα, υποβάλλονται με τρόπο που δεν μας απελπίζει και δεν μας καταθλίβει, χάρη στην ιδιότητα της αληθινής τέχνης να αποτελεί η ίδια μια αντιστικτική νότα, αισιόδοξη και παρήγορη, εδώ συγκεκριμένα χάρη στη στιβαρότητα του λόγου του συγγραφέα, τη σαγηνευτική ζωντάνια των περιγραφών του, την ικανότητά του να αποσπά νόημα από τις πιο φευγαλέες λεπτομέρειες, την απίστευτη ευρηματικότητα και ομορφιά των μεταφορών του. Με το Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή ο Γκουρογιάννης μάς έδωσε ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά μυθιστορήματα αυτής της δεκαετίας.

-Ρούλα Γεωργακοπούλου, ΤΑ ΝΕΑ (Βιβλιοδρόμιο), 12-13/12/2009
Το φετινό μυθιστόρημα [του Βασίλη Γκουρογιάννη] Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή έδειξε ότι έχει όλα τα φόντα να γίνει το βιβλίο της γενιάς της μεταπολίτευσης. Μια λογοτεχνία ώριμη, σίγουρη ακόμη και στις καλοζυγισμένες αισθητικές ακροβασίες της που τολμάει να βάλει το δάχτυλο εκεί που πονάει.
Στο τέλος της παρουσίασης ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό.

Για το Δ.Σ.

                                        Η πρόεδρος                                   Ο γενικός γραμματέας

                              Μαρία Τσαγκαράκη                                  Βασίλειος Μπαζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου